Over Purmerend

Purmerend is een belangrijke spil voor de regio. Vroeger vooral als marktstad, in de 20e eeuw als groeikern, nu als een plaats waar stadse hectiek en ontspannen wonen, werken en recreëren naast elkaar bestaan. In Purmerend vind je ruimte. Hier is een eigen huis met tuin vanzelfsprekend. Door de gunstige ligging ben je zo met de fiets in de Beemster of in een klein half uurtje met de auto in Amsterdam, Haarlem of Alkmaar.

Purmerenders zijn oer-Hollands: nuchter, eerlijk en recht voor zijn raap. Purmerend betekent ook gezelligheid. Of je nou een drankje drinkt op een terras in het stadje, je laat gaan op een van de feesten in Purmerend of in het bruisende verenigingsleven actief bent, inwoner van Purmerend zijn betekent gezelligheid. Samen zijn we gewoon goed. Purmerend Waterlands Goed.

Historie

Purmerend kenmerkt zich door een rijke historie. Dit is nog steeds terug te zien in de prachtige panden, die een inkijkje geven in het Purmerend van eeuwen geleden, met talloze rijks- en gemeente monumenten, zoals de Kaaswaag en de woningen aan de Herengracht, Koemarkt en Bierkade. Historisch en monumentaal Purmerend. We denken er misschien niet zo vaak bij na, maar eigenlijk is het bijzonder mooi.

Purmerend is ontstaan tussen 1200 en 1300 als vissers- en boerendorpje aan de oevers van de Where. Willem Eggert van Gendt heeft in 1410 de stad gesticht. Een centrale plaats, tussen de meren Purmer, Wormer en Beemster, op wonderbaarlijke wijze tot land gemaakt door groot waterbouwkundige Jan Adriaensz Leeghwater.

Ligging en bereikbaarheid

Purmerend ligt in de polders van Noord-Holland, bij de Beemster en Waterland. Oer-Hollands dus. De gunstige ligging in de buurt van Amsterdam heeft er voor gezorgd dat Purmerend populair is. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel inwoners van Purmerend hun roots hebben in onze hoofdstad.

Purmerend is omgeven door diverse N-wegen, die ervoor zorgen dat de verbinding met verschillende grote steden soepel verloopt. De afstanden naar Amsterdam, Haarlem en Alkmaar zijn op slechts een halfuur rijden met de auto. In een groot gedeelte van Purmerend is het parkeren nog gratis!

Ook het openbaar vervoer in Purmerend is goed verzorgd. Met maar liefst drie treinstations ben je snel van de ene kant van de stad naar de andere. En voor je het weet, sta je in Amsterdam. Bovendien ben je met de (race)fiets dichtbij het lieflijke landschap van de Noord-Hollandse polders. Kijk wel uit waar de wind vandaan komt!

Regio Waterland

Purmerend is één van de zes gemeenten binnen regio Waterland. De andere gemeenten zijn: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Waterland en Wormerland. De regio Waterland is gelegen ten noorden van Amsterdam. Het gebied kenmerkt zich door grote landschappelijke en cultuurhistorische waarden: veenweide gebieden, grote droogmakerijen en oude steden. Purmerend is het middelpunt van deze groene regio.

Waar precies?