Vrije Tijd

Gezellige terrassen waar je een biertje kunt drinken van een de Purmerendse biermerken, losgaan op de feesten en festivals en sporten bij een van de vele sportverenigingen. Dat is vrije tijd doorbrengen in Purmerend in een notendop. Maar Purmerend is ook een rondje varen in de kleine riviertjes van de regio Waterland of een mooie wandelroute in de stad of het buitengebied maken. In Purmerend beleef je het echte Noord-Holland: authentiek en puur.

Eten, drinken & uitgaan

Het centrum is dé plek om lekker een drankje op het terras te drinken. Zowel de Koemarkt als de Kaasmarkt hebben een aantal leuke cafés en restaurants waar het ’s zomers ook buiten goed toeven is. Uiteraard heeft Purmerend restaurants met keukens uit alle windstreken: Italiaans, Grieks, Thais, Spaans of Frans, liefhebbers halen hier hun hart op. In de avond naar de Koemarkt om tot in de late uurtjes te dansen, of je vermaken in het casino, de bioscoop of de bowlingbaan, ook dat is Purmerend.

Winkelen

Het winkelaanbod in Purmerend is divers en verrassend. In het centrum van Purmerend vind je zowel grote bekende ketens als unieke eenmanszaakjes, waar service en gastvrijheid voorop staan. In het Eggert Winkelcentrum kun je overdekt shoppen bij de ruim 50 winkels. Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag. En goed om te weten: tijdens koopzondagen en officiële feestdagen is parkeren in de binnenstad van Purmerend gratis.

Elke Purmerendse woonwijk heeft een eigen winkelcentrum waar de bewoners hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Purmerend is van oudsher een echte marktstad. Door de eeuwen heen waren hier vele markten, waaronder een kaasmarkt, schapenmarkt, vismarkt, paardenmarkt, kalvermarkt, groentemarkt en pluimveemarkt. Ook vandaag de dag zijn er nog vele mooie markten te vinden in Purmerend. Haal wekelijks verse producten op de weekmarkt in het centrum, snuffel tussen al het moois aan antiek, kunst, curiosa en tweedehands spullen op de Matsmarkt of bezoek de kledingbeurs op woensdagochtend op Wijkplein Where.

Evenementen

Purmerend telt maar liefst 200 grote en kleine gezellige evenementen, het hele jaar door. Enthousiaste vrijwilligers dragen graag hun steentje bij om ieder evenement tot een groot succes te maken. Als festivalganger kun je Reuring Festival natuurlijk niet overslaan. En ook Electronic Picnic Festival, met zowel een zomer- als wintereditie is altijd een groot succes! Bekijk de volledige evenementenkalender hier.

Overnachten

Overnachten in Purmerend kan in het Van Der Valk Hotel. Dit sfeervolle hotel is een ideale uitvalsbasis om regio Waterland te verkennen. Zin in een meerdaagse golftrip? Dan is het Hampshirehotel op Golfresort de Purmer wat voor jou. Even helemaal eruit! Meer in voor een knusse en intieme setting? Kies dan voor één van de vele B&B’s die Purmerend rijk is.

Cultuur

Muziek

Met boekingen van grote binnen- en buitenlandse artiesten is het poppodium P3 een echte toplocatie voor een avondje uit. Het is ook mogelijk om zelf een oefenruimte te huren met je band. Wie weet sta je met een beetje oefenen straks zelf op de mainstage! Lees meer

Theater

Purmerend heeft maar liefst twee theaters. Toffe toneelvoorstellingen, musicals, cabaret en dansacts zijn hier bijna dagelijks te zien. Theater de Purmaryn heeft twee zalen met samen 700 stoelen. Theater de Verbeelding is geschikt voor intiemere voorstellingen, met een veelzijdige en eigenzinnige programmering.

Museum

Benieuwd naar de historie van Purmerend? De stad is gegroeid van Middeleeuws vissersdorp naar markstad en later groeikern. Volg de ontwikkeling van Purmerend en de inpoldering van Regio Waterland in het Purmerends Museum, gelegen in het oude stadhuis.

Tip

Het Gilde Purmerend organiseert stadswandelingen in de oude binnenstad van Purmerend. De wandelingen starten wekelijks op zaterdagmiddag om 14.00 uur van 1 april tot 1 oktober vanuit het Purmerends Museum op de Kaasmarkt!

Sport

Welke sport je ook beoefent, de kans is groot dat er in Purmerend een vereniging voor jou is. Zo heeft de stad top sportfaciliteiten met de nieuwe sporthal De Beuk en zwembad Het Leeghwaterbad. Als je van voetbal houdt, zijn er maar liefst 4 verenigingen te vinden in Purmerend: FC Purmerend, VPV Purmersteijn, V.V. De Wherevogels en VV ZOB. Maar ook als je tennist, handbalt of hockeyt ben je hier aan het juiste adres. En met de Spurd-JeudsSportPas krijgt ieder schoolgaand kind nu de mogelijkheid krijgt om te sporten.

Op stap in regio Waterland

De regio Waterland bestaat uit de kernen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmerend, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Bijna de helft van de totale oppervlakte van Waterland bestaat uit water (maar liefst 5.000 hectare). De regio Waterland heeft daarom een groot aanbod op het gebied van waterrecreatie; van zeilen op het Marker- of IJsselmeer tot gezellig op een terrasje aan het water zitten in één van de pittoreske plaatsen die de regio rijk is. Waterland verkennen per boot? Fluisterboot, motorboot, roeiboot of kano; op het water tussen het riet met een zacht briesje ervaar je Waterland op zijn best. Waterland leent zich ook uitstekend voor wandel- en fietstochten. Het decor wordt gevormd door open graspolders, veenriviertjes en lintdorpen met kleurrijke houten huizen en stolpboerderijen. De plaatsen in Waterland zijn vanuit Amsterdam uitstekend bereikbaar per auto, openbaar vervoer en fiets. Waterland is zo dichtbij en toch helemaal een andere wereld. Lees meer